Medisch pedicure

Een medisch pedicure is géén medewerker in uiterlijke verzorging maar een zorgverlener opgeleid in medische behandelingen aan de voet.

U komt bij de medisch pedicure om problemen met uw voeten te laten behandelen en om verergering te voorkomen.

Aangezien ik ook register podoloog ben, zijn uw voeten door  mijn grote kennis inzake voetproblematiek,  bij mij in goede handen! 

Indien u voor een medische pedicurebehandeling komt en u heeft veel "achterstallig onderhoud" of veel problemen aan uw voeten, dan wordt in overleg met u een aangepast behandelplan opgesteld.

Ik werk met de nieuwste geavanceerde apparatuur en volgens de laatste hygiëne- arbo- en milieueisen die de brancheorganisaties aan de praktijk stellen zodat u zeker weet dat er op dit gebied verantwoord gewerkt wordt.
Deze eisen houden onder andere in:

  • De gebruikte instrumenten worden na iedere behandeling ultrasoon gereinigd en gedesinfecteerd.
  • Er worden voor iedere cliënt nieuwe steriele mesjes gebruikt.
  • De gebruikte chemicaliën e.d. worden op een milieuverantwoorde manier afgevoerd.
  • Roken en huisdieren zijn de praktijk niet toegestaan.

 

Medische voetbehandelingen

Medische voetbehandeling

De medische voetbehandeling is gericht op het creëren van gezonde voeten en nagels. 

Tijdens de behandeling wordt er gewerkt met een ultramoderne unit met nattechniek.

De spray die vrijkomt bij het frezen met de nattechniek werkt verkoelend en desinfecterend. Hierdoor wordt een behandeling als hygiënisch en pijnloos ervaren.

 

De behandeling bestaat uit:

  • Het in kaart brengen van uw gegevens, de problemen aan uw voeten en eventueel ziektes, medicijn gebruik, allergieën die van belang kunnen zijn bij de behandeling;
  • De voeten desinfecteren;
  • Het knippen van nagels en in vorm frezen van nagels om eventueel ingroeien te voorkomen;
  • Verdikte nagels worden pijnloos, vloeistof gekoeld dunner gefreesd;
  • Mycosenagels behandelen (plan van aanpak opmaken);
  • Ingroeiende nagels behandelen (plan van aanpak opmaken);
  • Nagelriemen verzorgen;
  • Nagelomgeving reinigen;
  • Overtollig eelt verwijderen;
  • Likdoorns behandelen;
  • Kloven behandelen;
  • Aanbrengen van een voedende en verzorgende voetencrème;
  • Advies voor voetverzorging en zelfzorg.

Ingroeiende teennagel

Bij een ingroeiende teennagel groeit het puntje van de zijkant van de teennagel in het omliggende nagelbed. Meestal ontstaat dit aan de grote teen. Er ontstaat dan een klein wondje. Vervolgens gaat dit ontsteken. Na een tijdje kan er ‘wild vlees’ ontstaan.

Wat zijn de verschijnselen van een ingegroeide teennagel?

Bij een ingegroeide teennagel is de grote teen pijnlijk, rood en gezwollen. Als u staat en loopt wordt de pijn erger. Vaak is het dragen van gewone schoenen niet meer mogelijk.

Als u al wat langer een ingegroeide teennagel heeft, kan er door langdurige ontsteking ‘wild vlees’ en pus ontstaan. 

Oorzaken van een ingegroeide teennagel

Dit zijn mogelijke oorzaken van een ingegroeide teennagel:

  • grote druk op de teen door knellende schoenen
  • het rondknippen van de nagels in plaats van recht afknippen
  • kromme teennagels
  • verwonding/kneuzing van de grote teen
  • aan de teennagels peuteren
  • overmatig zweten aan de voeten 

Adviezen bij een ingegroeide teennagel

Baden in lauwwarm water (met inweekmiddel of soda) van een ontstoken ingegroeide teennagel raden artsen niet aan. Ook een nat verband om de teen lijkt niet te helpen bij de genezing. Komt er pus uit de ontsteking? Dan kunt u er wel een verbandje of pleister omheen doen.

Draag in ieder geval ruime schoenen of slippers, zodat er geen druk komt op de teen en teennagel.

De medisch pedicure zal, indien mogelijk,  de ingroeiende punt verwijderen en de nagel eventueel verder begeleiden middels een nagelbeugel. 

 

 

 

Medische behandelingen

Diabetische voetzorg

Podologie Companje is bevoegd en bekwaam om voeten van cliënten met diabetes mellitus te verzorgen.

Diabetes mellitus leidt soms tot een beschadiging van de bloedvaten en zenuwen in de voeten. Hierdoor verslechtert de bloedcirculatie in de voeten en de tenen. Deze worden zo minder gevoelig, waardoor diabetespatiënten eerder wondjes of andere voetproblemen oplopen en niet gelijk opmerken.
Zijn er eenmaal wondjes ontstaan, dan genezen deze ook minder snel. Daarbij hebben diabetespatiënten sneller last van infecties.
Wanneer iemand met diabetes niet regelmatig naar de pedicure gaat, kunnen wondjes en infecties pas in een laat stadium ontdekt worden.

Waaraan herkent u een diabetische voet?

Er zijn heel wat symptomen die kunnen wijzen op een diabetische voet, waaronder nieuwe druk- of eeltplekken, witte, blauwe of rode verkleuringen van de huid van de voeten en het steeds koud aanvoelen van de voeten. Aan de andere kant kunnen ook juist warme en gezwollen voeten wijzen op een diabetische voet, evenals overgevoeligheid voor druk en een tintelend of doof gevoel in de voeten. Andere symptomen zijn ongevoeligheid voor kou of warmte, krampen in de voet, wondjes die men niet heeft opgemerkt en die niet goed genezen en pijn in de benen tijdens het lopen. Deze pijn gaat weg als je stil gaat staan.
 

De medisch pedicurebehandeling

Op de eerste plaats worden de voeten goed onderzocht. Zijn er al problemen of dreigen er problemen te ontstaan? Vervolgens krijgt  u een uitgebreid advies over de dagelijkse voetverzorging om problemen te verhelpen en te voorkomen.
Ook worden de voeten behandelend om ze weer in optimale conditie te brengen, denk hierbij aan het verwijderen van overtollig eelt, het behandelen van ingegroeide nagels of eventuele likdoorns en het behandelen van kloven.
 
Als u diabetes hebt, kunt u de meeste activiteiten in uw leven gewoon blijven doen. Maar diabetes heeft wel gevolgen voor het dagelijkse leven thuis, op het werk, de manier waarop u reist, enzovoort. Een diabetische voet kan extra beperkingen geven, omdat u last hebt van uw voeten.
 

Tips voor de verzorging van diabetische voeten

Mensen met diabetes kunnen zelf het volgende doen om diabetische voeten te voorkomen:
  • Controleer uw voeten elke dag op wondjes, blaren en kloofjes. Vergeet niet om ook tussen de tenen te kijken.
  • Koop sokken zonder naden en schoenen die goed passen, zodat er geen drukpunten ontstaan.
  • Controleer schoenen en sokken voordat u ze aandoet voor dingen die druk of verwondingen kunnen veroorzaken.
  • Was uw voeten dagelijks met lauw water. Gebruik zo weinig mogelijk zeep, omdat dit de huid kan uitdrogen en irriteren.
  • Droog uw voeten goed af: vochtige voeten in warme sokken en schoenen zijn een broedplaats voor bacteriën en schimmels.
  • Knip uw teennagels niet zelf maar laat dit over aan een professional.
  • Stimuleer dagelijks de bloedcirculatie in je voeten door aan ‘voetgymnastiek’ te doen. Denk hierbij aan het op en neer bewegen van de voeten en rondjes draaien met de voeten.
  • Neem geen voetenbaden, omdat eventuele wondjes dan sneller infecteren.
  • Loop niet op blote voeten, dit vergroot de kans op voetverwondingen namelijk.
  • Smeer uw voeten in met speciale olie of crème voor de voeten (geen bodymilk), zodat ze niet te droog worden. Vraag hier in de praktijk advies over! 

Simm's classificatie

De Sims classificatie vertelt ons welke risico’s uw voeten hebben. De indeling is 0, 1, 2 en 3. Hoe hoger het cijfer, hoe meer complicaties u heeft en dus hoe meer risico u loopt.

Sims 0:
U heeft geen verhoogd risico, dus u krijgt de voetzorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige gevallen wel vanuit de aanvullende verzekering. Dit leest u in de polisvoorwaarden van uw verzekering, of klik op de link vergoedingen onderaan deze pagina. 

Sims 1:
U heeft een beginnend risico, u heeft geen recht op vergoeding vanuit de basisverzekering, in sommige gevallen krijgt u vanuit de aanvullende verzekering een aantal behandelingen vergoed. Check dit in uw polis. Of klik op de link onder het kopje vergoedingen onderaan deze pagina.

Sims 2:
U heeft verschillende risico’s, dus u krijgt per jaar het aantal benodigde behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit wordt jaarlijks door uw praktijkondersteuner getest en bepaald (soms in overleg met de podotherapeut)

Simm’s 3:
U heeft een groot risico, dus ook nu krijgt u per jaar het aantal benodigde behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. U gaat jaarlijks naar de praktijkondersteuner en/of podotherapeut die bepalen hoeveel keer u behandeld mag worden.


VERGOEDINGEN MEDISCH PEDICURE

Voetzorg bij reuma

Podologie Companje is bevoegd en bekwaam om voeten van cliënten met reuma te verzorgen.

 

Ik ben als medisch pedicure opgenomen in het Kwaliteits Register Pedicures (KRP) van ProCert. ProCert heeft het Kwaliteitsregister voor de Pedicure (KRP) ontwikkeld om de kwaliteit te waarborgen. Zorgverzekeraars verlangen van zorgverleners dat ze hun kennis op peil houden. Iedere beroepsgroep binnen de zorg kent hiervoor zijn eigen systeem.

Tijdens de behandeling wordt gewerkt volgens de laatste richtlijnen die zijn voorgeschreven ten aanzien van mensen die reuma hebben. Tevens worden instrumenten en materialen gebruikt die geschikt zijn voor uw voeten.

Heeft u reuma? Dan krijgt u de voetzorg in een aantal gevallen vergoed. Check uw polis of klik op de link onder het kopje vergoedingen onderaan deze pagina.

Tijdens de eerste afspraak is het belangrijk dat u een verwijsbrief van de huisarts meeneemt, met hierop vermeld welke reumatische aandoening u heeft. Na de behandeling rekent u af en u ontvangt een factuur, die gedeclareerd kan worden bij uw zorgverzekeraar

Vergoedingen medisch pedicure

 

Voetzorg bij spasme of verlamming

De medisch pedicure is opgeleid voetzorg te geven bij voeten of benen met spasme of verlamming.

De eerste behandeling begint met een uitgebreid voetonderzoek, de intake. Tijdens dit onderzoek wordt de beweeglijkheid van de gewrichten getest, de gevoeligheid of gevoelloosheid in de voeten onderzocht en worden de aandoeningen die er aan de huid en nagels van de voeten zijn beoordeeld.

Tijdens de behandeling zelf wordt rekening gehouden met de risico’s en de spasmen, door de juiste gereedschappen en technieken te gebruiken om wondjes te voorkomen

Voetzorg bij oncologie

De medisch pedicure is opgeleid om oncologische cliënten te behandelen. 

Wanneer u behandeld wordt voor kanker kunnen er problemen ontstaan aan nagels en huid.
Door chemotherapie worden ook gezonde (snel delende) cellen vernietigd. Hierdoor ontstaan bijwerkingen zoals remming van het beenmerg met als gevolg o.a. bloedarmoede, infecties en een verhoogde kans op bloedingen, haaruitval en loslaten van de nagels, vermoeidheid en beschadiging van het zenuwstelsel.
Bij radiotherapie kan door de straling ook het gezonde omliggende weefsel beschadigd worden.

Door chemotherapie raakt de weerstand zodanig verslechterd dat infectie van bacteriën, schimmels en andere micro-organismen moet worden voorkomen. Ook het herstellen van de huid en de wondgenezing is dan vaak vertraagd. Het is dan ook raadzaam om preventieve voetverzorging toe te passen. Voordat u de behandelperiode in gaat, laat u de voeten zodanig goed verzorgen dat wondjes, ingroeiing en andere nagel- en huidaandoeningen aan de voeten voorkomen kunnen worden.

Wat kan Podologie Companje voor u doen?

Tijdens de therapie mag geen enkele instrumentele behandeling uitgevoerd worden. Iedere kans op beschadiging van de huid moet voorkomen worden.
Voordat u behandeld gaat worden kan de pedicure een preventieve behandeling uitvoeren. Het doel hiervan is het voorkomen van drukplekjes, ingroeiing, scheuringen en andere aandoeningen die tijdens de therapie kunnen ontstaan.

De behandeling bestaat uit o.a. preventief de nagels kort en recht afknippen, vervolgens worden alle nagelhoeken tegen ingroeien behandeld, zodat in geval van oedeemvorming de nagelhoekjes de huid niet kunnen beschadigen.

Het verschil in een gewone pedicure behandeling bestaat daar uit dat er gereedschappen gebruikt worden die geschikt zijn voor voeten met een verhoogd risico, d.w.z. een nageltang met een stompe punt, freesjes met een fijne structuur etc.

Na beëindiging van de therapie, als de behandelend arts toestemming geeft, kan de pedicure u advies geven omtrent de veranderingen van de huid, nagels, en evt. schoenadvies. Door de behandelingen kunnen er veranderingen hebben plaats gevonden aan de huid en nagels zoals groeistoornissen, loslating van het nagelbed, gespleten nagels, verdikte nagels en verkleuringen.

De medisch pedicure kan veel voet en nagelproblemen voor u oplossen.

Fungicheck

Fungicheck

Bij Podologie Companje weet u binnen 10 minuten of u een schimmel heeft!

Wij beschikken namelijk over een ‘immunochromatografische test’, om Tinea Unguium oftewel Dermatofyten te detecteren in de nagels.

FungiCheck is een test die wij als professional in onze praktijk toe kunnen passen op onze cliënten.

 
 

 

Specialistische technieken

Nagelbeugeltechniek

Nagelbeugeltechnieken zijn technieken die gebruikt kunnen worden om een verkeerde groei van de nagel te corrigeren.

Wanneer wordt de nagelbeugeltechniek toegepast?

Nagelbeugeltechniek kan worden toegepast bij ingegroeide nagels/ unguis incarnatus, bij een bolle vorm en sommige typen tunnelnagels/unguis tegularis.

In feite is het de enige methode om de groei van de nagel te reguleren, de druk te verminderen en eventuele pijn te verlichten of op te lossen.

Wanneer een nagelpunt in de huidplooi prikt of drukt en hierbij pijnklachten geeft, duidt dit op de eerste stap naar een ingegroeide nagel. Ook kan zich eelt of een likdoorn gaan vormen in de nagelwal. Indien de nagel de huid doorboort, is er sprake van een ingegroeide nagel; dit gaat gepaard met pijn en een ontsteking ligt op de loer. Meestal treedt dit probleem op bij de grote tenen, maar kan ook voorkomen bij de andere nagels.

Wat zijn de oorzaken van deze nagelproblemen:

De meest voorkomende oorzaken van ingroeiende nagels zijn:

  • Verkeerde schoenen, m.n. te kort of te smal.
  • Verkeerd geknipte nagels, m.n. te kort en/of te rond (hoekjes) geknipt.
  • Afwijkende vorm van de nagel, m.n. te bol (convex) of krullend ( tunnel)
  • Zweetvoeten, met als gevolg verweking van de huid/nagelwallen en meer bacteriën op de huid aanwezig
  • Trauma van de nagel; een klap of stoot door bijvoorbeeld sporten
  • Een afwijkende voetstand zoals een platvoet of een knikvoet (valgusstand)
  • Afwijkende stand van de tenen zoals bijvoorbeeld een ruiterteen

Wat is het doel van de nagelbeugeltechniek?

Het doel van de nagelbeugeltechniek is, om de juiste stand van de nagels weer terug te brengen en tot normale pijnloze groei te komen. Hiermee voorkom je nare complicaties zoals ingegroeide nagels en pijnlijke ontstekingen. Ook kunnen hierdoor chirurgische ingrepen, zoals een wigexcisie of (partiële) nagelextractie, door een arts worden voorkomen, mits men er op tijd bij is. Indien de ontsteking wordt veroorzaakt door een ingroeiende nagel, dan kan de medisch voetzorgverlener de nagelpunt vrijwel pijnloos verwijderen. Vervolgens kan de groei worden begeleid met een nagelbeugel om herhaling te voorkomen. Bij een ernstige ontsteking waarbij sprake is van granulatieweefsel, moet u zich (eerst) door een arts laten behandelen.

 Hoe vaak moet er een nagelbeugel gemaakt worden?

Het vervaardigen van een nagelbeugel is gewoonlijk éénmalig en de controle geschiedt om de zes weken. De levensduur van de nagelbeugel en de duur van deze therapie is afhankelijk van het herstel van de nagelplaat.

Bij ernstige standverandering kan het nodig zijn om een aantal keren opnieuw een nagelbeugel te plaatsen.

 

Nagelbeugeltechniek wordt alleen toegepast door voetverzorgers die zich hierin gespecialiseerd hebben.

 

Nagel reparaties

Nagelreparatie/nagelprothese

Deze behandelmethode wordt door een medisch pedicure. uitgevoerd om afgebrokkelde nagels of tenen waar geen nagel meer op zit te repareren door middel van een kunstnagel.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van gel.

Dit is een ideale methode om de schaamte die wellicht heerst over bepaalde nagels weg te nemen. Of wanneer door bijvoorbeeld een ontstoken ingegroeide teennagel een (stukje) nagel is kwijt geraakt. Dan kan een nagelreparatie weer voor een mooi en gezond aanzicht van de voet zorgen.

 

De uitvoering van een nagelreparatie

Voor de nagelreparatie maak ik gebruik van LCN Wilde pedique silver plus. Dit is een zuurvrije gel die ook goed werkt tegen schimmels. De microkristalline zilver zorgt voor het bestrijden en voorkomen van nagelinfecties. Deze gel zal voor een volledig nieuwe nagel zorgen in de vorm van een nagelprothese.

Doordat het een gel is kan de nagel in het juiste model worden gevormd, waarna het wordt uitgehard middels een UV licht.

De voordelen van een nagelreparatie of nagelprothese

Het kan voorkomen dat door bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een ingegroeide teennagel of een schimmelnagel, de teennagel aangetast wordt en u niet meer graag met blote voeten rondloopt. 

Door middel van een nagelprothese kunnen ook deze nagels enorm verfraaid worden en zelfs weer versierd worden met nagellak alsof het een eigen natuurlijk nagel is.

De kunstnagel is ook nog eens medisch verantwoord, doordat hij ervoor zorgt dat de oorspronkelijke nagelwal in stand wordt gehouden en daarnaast voorkomt het dat het nagelbed onjuist gaat opgroeien.  

De pedicure verbetert met een nagelprothese niet alleen je voetaanzicht, maar zorgt er zo ook voor dat blijvende nagelmisvormingen- of ingroeiing voorkomen worden.

Er wordt een een heel natuurlijk resultaat bereikt, zodat nep en echt bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn.

 

Mycosebehandeling

Wat zijn ‘Mycose’ nagels

Mycosenagels zijn schimmelnagels van de teen- of vinger die met schimmel geïnfecteerd zijn.
Schimmelnagels worden ook wel ‘kalknagels’ genoemd.

 

Verschijnselen bij schimmelnagels

Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig. Soms laat hij gedeeltelijk of helemaal los.

 

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie.
Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen.
Nagels die beschadigd zijn raken gemakkelijk geïnfecteerd. Beschadiging komt bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van knellende schoenen.

 

Risicogroepen

Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmelinfecties, bijvoorbeeld:

  • ouderen;
  • mensen met minder weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren of aids);
  • mensen met diabetes mellitus.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?

Schimmels die schimmelnagels veroorzaken zijn besmettelijk. U kunt de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen  met een schimmelinfectie. Of de schimmel daadwerkelijk een infectie veroorzaakt is afhankelijk van onder andere uw afweer.

De behandeling

Mycose nagels kunnen goed behandeld worden.
Door regelmatig de nagel(s) te laten behandelen bij de pedicure én… met de juiste zelfdiscipline kan u binnen enkele maanden tot 1,5 jaar weer van uw schimmelnagels af zijn.
 
Medisch pedicure praktijk Bergen op Zoom zal eerst bij u een schimmeltest (Fungicheck) doen.
Als deze test positief is wordt er een plan van aanpak met u besproken.
De mycosenagels worden wanneer dit mogelijk is eerst dunner gefreesd. Daarna start de thuisbehandeling met de daarvoor bestemde middelen zoals:
  • FunghiClear
  • Solution spray
  • Dadi’oil
 
De pedicurebehandeling dient gemiddeld elke 6 weken plaats te vinden.
 
 
In de praktijk hebben wij ook de beschikking over PACT therapie.

PACT® therapie 

De behandeling bestaat uit twee delen, het doden van de schimmel en het voorkomen van een herbesmetting. Het doden van de schimmel gebeurt aan de hand van de

PACT® methode in de praktijk. U moet zelf aan de slag om een herbesmetting te voorkomen. Hiervoor hebben wij een produktpakket samengesteld. Wij adviseren om dit gedurende het hele natraject te gebruiken. Regelmatig komt u langs om de groei van de nagels te laten controleren en om eventueel een extra PACT® behandeling te ondergaan. 

 

De PACT® schimmelnageltherapie is een speciale behandelingsmethode. Om de kwaliteit van deze behandeling zeker te stellen heb ik een cursus gevolgd waarin deze methode en zijn specifieke eigenschappen zowel in theorie als praktijk is aangeleerd.