Tips & Adviezen
U en uw steunzool - informatiefolder
U krijgt binnenkort, of heeft ze misschien al ontvangen, een paar steunzolen om te helpen bij uw voet- en/of houdingsklacht. Dit zijn steunzolen die speciaal naar de eisen van uw voet gemaakt zijn en u zult merken dat de seunzolen wiggen kunnen hebben aan de voor- en aan de achterzijde van de zool. Deze wiggen zetten de zolen in een aantal graden in een bepaalde richting zodat uw voet gestimuleerd wordt om de juiste houding aan te nemen wanneer u staat en loopt. Om ten volle voordeel te hebben van uw steunzolen is het verstandig de raadgevingen van uw registerpodoloog op te volgen. Als u vragen heeft, stel die dan tijdens het volgende consult.
Hieronder volgt een lijst van belangrijke aandachtspunten:
- steunzolen worden individueel voorgeschreven. Het maken van steunzolen is complex en gaat gepaard met toepassen van verschillende technieken en materialen. Bij sommige toepassingen is het gebruikelijk dat ze in de loop der tijd aangepast worden aan de hand van het klachtenpatroon. Aanpassingen worden meestal niet binnen de eerste 6 weken verricht. Wanneer een aanpassing nodig is, zal de registerpodoloog die meestal doorvoeren bij een nacontrole.
- Uw steunzool is speciaal voor u ontworpen en kan niet door anderen worden gedragen. Tevens is uw steunzool CE gecertificeerd.
- Als u voor het eerst op uw steunzolen staat, kan het zijn dat dit niet meteen helemaal comfortabel aanvoelt. Het gebruikte materiaal is grotendeels hard om de gewrichtjes in uw voet weer in de juiste positie ten opzichte van elkaar te krijgen. Uw voet is daar (nog) niet aan gewend. U kunt in het begin wat last hebben van druk onder de holte van de voet en onder de hiel. Ook de rand achter de bal van de voet kunt u in het begin goed voelen.
- Wen geleidelijk aan uw steunzolen, zodat uw voeten en uw benen de tijd hebben aan deze nieuwe stand te wennen. Gedurende de gewenningsperiode kunt u milde spierijn voelen langs de buitenkant en de achterkant van uw benen. dit verdwijnt binnen korte tijd.
- Tenzij anders voorgeschreven door uw register podoloog is het verstandig om een gewenningsschema aan te houden. Dit schema is als volgt: Dag 1: 1/2 uur; dag 2: 1 uur; dag 3 1 1/2 uur enz. Zodra u er probleemloos 4 uur op kunt lopen, bent u waarschijnlijk ook in staat om er de hele dag op te lopen.
- Wanneer u andere dan hierboven beschreven ervaringen op doet met uw steunzolen, draag ze dan niet langer dan de dag ervoor en ga dit weer opbouwen zodra de spierpijn weer afzwakt. Indien u moeite heeft om er langer dan 4 uur op te lopen en. u bent al 3 weken bezig, neem dan contact op!
- Steunzolen zijn therapiezolen en nemen in de schoen ruimte in. Het is belangrijk dat u schoenen heeft met een uitneembaar voetbed waar voldoende ruimte is voor zowel de steunzool als uw voet. De schoen moet ook voldoende steun geven. Een goed therapieresultaat wordt behaald door combinatie schoen en steunzool. Zie ook de tips verderop deze site.
- Steunzolen moeten af en toe weer worden na gekeken. Het kan zijn dat er een nieuwe toplaag nodig is of dat bepaalde onderdelen afgeplat zijn waardoor de werking vermindert. De levensduur van steunzolen is 1 tot 1 1/2 jaar.
- Sommige voettypes reageren met de stand van de voet op de steunzool en de zool zal dan ook op termijn aangepast moeten worden.
- Soms piept of kraakt de steunzool. Dit is gemakkelijk te verhelpen door het strooien van wat talkpoeder in de schoen (onder de steunzool).
- Wanneer u de steunzool ook wilt gaan gebruiken tijdens het sporten, moet u de tijd dat u ze gebruikt langzaam opvoeren tijdens de trainingen. Het spreekt voor zich dat u niet meteen 10 km moet gaan hardlopen met de nieuwe zolen. LET OP: wanneer u de steunzolen alleen tijdens het sporten draagt, zult u er iedere keer dat u ze aan doet weer aan moeten wennen. Dit kan voorkomen worden (en is ook beter) door ze gewoon altijd te dragen. Ook in het dagelijkse leven.
- Het kan voorkomen dat correcties stapsgewijs doorgevoerd gaan worden. Dit betekent dan dat u een paar keer terug zult moeten komen voor een aanpassing. Bij hoge uitzondering komt het voor dat ondanks de aanpassingen de klacht toch blijft bestaan. Ook wij kunnen immers niet toveren (helaas).
- Gezien het unieke karakter van uw steunzolen kunt u in geen geval de steunzolen retour geven en restitutie van uw geld verwachten. Na de bestelling heeft u 24 uur om deze te herroepen. Daarna is de bestelling definitief en kan deze niet meer geannuleerd worden.
Ik hoop dat het bovenstaande de meeste vragen bij u heeft weg genomen en dat u probleemloos met het behandelprogramma kunt gaan beginnen. Er kunnen altijd vragen opduiken als u al een tijdje met de steunzolen loopt. Schroom niet om contact op te nemen!
Tot slot....bedenk dat u er misschien maanden of langer over gedaan heeft om de klacht te krijgen en dat een steunzool deze klacht niet van de een op de andere dag verhelpt. Uw voet wordt met behulp van de steunzool langzaam maar zeker op een meer natuurlijke manier gebruikt. Dat voelt anders en vraagt tijd om er aan te wennen.
Gun uw lichaam die tijd!
Wat kunt u doen om voetproblemen bij diabetes te voorkomen?
✤ Was de voeten elke dag.
✤ Dep de huid van de voeten droog. Een natte huid, vooral tussen de tenen, zorgt voor een omgeving waarin schimmels en bacteriën zich makkelijker kunnen manifesteren en infecteren.
✤ Voorkom uitdroging van de huid. Iemand met diabetes heeft vaker een droge huid. Een droge huid heeft kleine kloofjes en barstjes in de hoornlaag. Deze is dan gevoeliger voor infecties. Vermijd te heet water en gebruik niet te veel zeep.
✤ Gebruik na het wassen of douchen een goede voetcrème, Crème de voeten ook in voor het slapen gaan.
✤ Loop niet op blote voeten. Draag badslippers in sportcomplexen, zwembaden en sauna’s.
✤ Neem geen voetbaden.
✤ Zorg dat de nagels kort blijven. Laat dit doen door een medisch pedicure om wonden te voorkomen.
✤ Draag comfortabele schoenen.
✤ Inspecteer elke dag uitgebreid de voeten. Lukt dit niet zelf roep dan de hulp van iemand anders in
✤ Reinig de schoenen minimaal éénmaal per week aan de binnenkant. De schoenen zijn een bron van bacteriën en schimmels die wachten op een kans om te infecteren. Het reinigen van schoen wordt vaak vergeten maar kan veel ellende voorkomen.
Wat is die harde verdikking op de wreef en hoe voorkom ik daar pijn aan?
De officiële benaming van een onderhuidse harde bult op de wreef is ‘tarsal boss’. De verdikking is een harde zwelling bovenop de voetrug. De bult op de wreef kan veroorzaakt worden door een uitstekend stukje bot of kraakbeen, of door een cyste (ganglion).
Een cyste is een omkapselde holte gevuld met geleiachtig vocht. De bobbel, die overigens goedaardig is, zit op een plek waar de schoen op drukt en doet daarom vooral vaak pijn bij het dragen van de schoenen.
Hoe ontstaat een verdikking op de wreef?
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak. Een cyste kan ontstaan door overbelasting of vaak achter elkaar dezelfde beweging maken. Het kan ook passen bij artrose van een gewricht. Een cyste kan vooral in het begin pijnlijk zijn en dan vooral bij krachtige inspanning van de voet of enkel. Cysten veranderen vaak van grootte. Ook kunnen ze vanzelf helemaal verdwijnen.
Als er een stukje bot of kraakbeen uitsteekt, kan dit zijn ontstaan door (beginnende) slijtage van één (of meerdere gewrichtjes)op de voetwreef.
Bij een hol-of platvoet kan zich ook een bult op de wreef ontwikkelen.
Als de verdikking constant even groot blijft, is het waarschijnlijk een botje of stukje kraakbeen dat uitsteekt, maar als de bult op de wreef de ene keer groter is dan de andere keer, betekent dit dat de bult ontstaat door vloeistof en is het dus een cyste. De bult wordt groter na inspanning of het dragen van nauwe schoenen (=trigger!). Er bevindt zich dan meer vloeistof in de cyste. Na rust is de bult weer kleiner (de vloeistof is dan geleidelijk opgenomen door het lichaam).
Vetertechniek
Om de druk op de bult op de wreef te verminderen, kunt u de veters in de schoen op een andere manier veteren.
De veters worden dan om de bult heen geregen, waardoor de druk op de wreef op een andere manier verdeeld wordt.
Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen? 10 tips!
Een vraag die veel gesteld wordt in de praktijk is: wat zijn nu goede schoenen?
Het antwoord hierop is niet eenvoudig, want wat voor de een geschikt is, is dat totaal niet voor de ander.
De een heeft brede voeten, de andere smalle.
In de winkel zie je een geweldige schoen staan....hij zit lekker, maar thuis merk je dat er net een vervelend randje aan zit of dat de schoen knelt.
Met onderstaande tips voorkom je misschien een hoop ellende.....
✤1: Koop de schoenen bij voorkeur in de middag
Onze voeten zwellen in de loop van de dag door het vasthouden van vocht wat op. Daarom is het aan te raden in de middag schoenen te kopen en niet in de ochtend. Het kan zomaar zijn dat de schoenen die je in de ochtend hebt gekocht in de middag toch knellen.
✤2: Draag sokken die je normaal ook draagt
Neem bij het passen van schoenen sokken mee die je normaal gesproken ook draagt. Pas je een schoen met een dunne sok en heb je normaal dikkere sokken aan, dan kan het zijn dat de schoen toch te strak zit of andersom juist te groot is.
✤3: Staar je niet blind op de maat van een schoen
Al eeuwen draagt u maat 37? Nu blijkt deze ineens niet meer te passen! Wist u dat voeten in de loop der tijd groter kunnen worden en dat dit wel een schoenmaat kan schelen. Meet altijd voor aankoop de schoenmaat na. Buiten dat is de ene maat 37 bij merk A soms niet dezelfde maat 37 bij merk B. Het beste is dat je meerdere maten past en de schoen koopt die het beste aansluit op je voet.
✤4: Koop de juiste maat
Er zijn een aantal manieren om te kijken of de schoen de juiste maat heeft. De voet kan natuurlijk worden opgemeten met een maatmeter, hiermee wordt de exacte maat bepaald. Is er geen maatmeter aanwezig: doe de schoen aan, ga staan, schuif met de voet (terwijl de schoen los/open is) zover mogelijk naar voor, tot de tenen de neus raken. Als u een vinger achter de hiel in de schoen kunt steken is de maat goed. Wanneer dit niet gaat, is de schoen te klein. Let op: met gestrekte tenen in de schoen en goed op de voet steunen! Draagt u steunzolen? Let er dan op dat de schoen een uitneembaar voetbed heeft en pas de schoen altijd met uw steunzool er in.
✤5: De breedte van de schoen
Het is niet de bedoeling dat een schoen gaat knellen. Let dus altijd goed op de breedte van de schoen, zeker als je een brede voet hebt. Kijk wanneer je de schoen aan hebt of de voet de schoen niet uit model drukt (dat je als het ware "naast de schoen staat"). Mocht dit wel zo zijn dan hebt je niet een grotere maat nodig, maar een grotere breedtemaat. Kan je de voet van links naar rechts bewegen in de schoen, dan is de schoen te breed en moet je op zoek naar een smallere schoen en niet naar een kleinere schoenmaat.
Let op! Niet alle merken houden dezelfde breedtematen aan, hier kan dus verschil in zitten.
✤6: Stiksels en naden
Wanneer je gevoelige voeten, diabetes, reuma of knobbels aan de voeten hebt is het belangrijk om op te letten dat er geen stiksels en naden over bijvoorbeeld de knobbels lopen. Stiksels en naden geven altijd druk en rekken niet uit en kunnen dus wondjes veroorzaken.
✤7:Het buigpunt van de zool
Een schoen mag niet te slap zijn. Daarom is het belangrijk om bij het kopen van de schoen op het buigpunt te letten.
Een goede schoen testen
Als u de schoen in de hand heeft kunt u de schoen als volgt testen:
- Is de schoen rond de hiel stevig? Voel met uw duim of de achterzijde van de schoen in te drukken is.
- Buigt de schoen waar uw tenen buigen als u op uw tenen staat? Als u de schoen buigt is dat ongeveer bij de bal van de voet. Dan is de schoen goed. De zool hoort niet ergens anders te buigen.
- De zool van de schoen mag niet te slap zijn. Probeer de neus en de hak van de schoen in tegengestelde richting te draaien (“wringen”). Gaat dit moeilijk dan is de zool stevig en dus goed.
✤8: De dikte van de zool
De dikte van de loopzool heeft invloed op het comfort tijdens het lopen. Wanneer je op een erg dunne zool loopt voel je elk steentje veel gemakkelijker, omdat er minder wordt gedempt tijdens het lopen. Een dikke zool doet dit meer en is ook geschikter voor mensen die gedurende de dag veel moeten staan en/of lopen.
✤ 9: Zorg voor een goed sluitende hielpartij
De hielpartij, ook wel het contrefort genoemd, zit achteraan de schoen bij de hiel. Deze moet goed om de hiel heen sluiten. Dan houdt hij namelijk de voet tijdens het staan en lopen goed op zijn plaats. Loop daarom een aantal keer op en neer bij het passen van de schoenen. Schuif je met je voet of glip je met de hiel uit de schoen dan is de hielpartij niet passend en mogelijk te breed. Ga dan op zoek naar een smallere hielpartij.
✤10: De juiste teenhoogte
De teenhoogte wordt vaak vergeten bij het kopen van schoenen, maar deze is zeker belangrijk. Koop je namelijk schoenen waarbij de neus te laag is dan kan het zijn dat de schoen tegen de nagel gaat drukken en er pijn en verkleuring aan de nagel gaat optreden. Als u staat moeten de tenen nog een beetje omhoog kunnen wiebelen.
TOT SLOT:
Zit een schoen niet lekker in de winkel? Koop deze dan niet. Schoenen inlopen, uitlopen, aan wennen etc. is niet nodig. Een goede schoen zit gelijk goed!
Veters strikken - voor iedere kwaal een. oplossing!
Op onderstaande afbeeldingen kunt u zien dat er vele manieren zijn om veters te strikken. Een juiste manier van schoen veteren kan veel problemen oplossen of verhelpen!